Selecteer een pagina

De actie van Milieudefensie-Haarlem tegen ‘s nachts omhoog-schijnende gevelverlichting levert ook deze winter weer goede resultaten op. Na inspectierondjes en het aanschrijven van gebouw-eigenaren zijn er nu 5 objecten bijgekomen waar omstreeks 11 of 12 uur ’s avonds de gevelverlichting wordt uitgeschakeld. Hiermee komt het totaal door de jaren heen op bijna 40 ‘deelnemers’. Milieudefensie is content met dit resultaat omdat de nachtelijke hemelverlichting energieverspillend is en bijdraagt aan de CO2 uitstoot. Ook is die gevelverlichting storend voor nachtdieren want nachtelijke duisternis hoort bij de natuur ((oerkwalitatieve natuurwaarde).

De actie ‘Gevelverlichting uit’ begon bijna 10 jaar geleden ( zie Video actiestart ). Die eindigde officieel in 2014 toen ongeveer 30 van de 40 aangeschreven bedrijven en instellingen, in de zuidelijke helft van Haarlem, gehoor gaven aan het verzoek van Milieudefensie om hun gevelverlichting omstreeks middernacht te doven. Sindsdien worden er soms inspectierondes en update’s gehouden, de vorige was in 2018, zie: Ook-farmaceutisch-bedrijf-Teva-dooft-omhoog-schijnende-gevelverlichting

Onlangs zijn er de volgende adressen bijgekomen:  Prinsenhof-Stadhuis m.m.v. Stichting Haarlem Lichtstad, Spectrum advocaten Van Eedenstraat, villa Oosterhoutstraat,  Berkenrode Herenweg-Heemstede, en aan Kenaupark 4 wordt gewerkt!

Jarenlang stonden de kantoorpanden van Spectrum advocaten en van Oass advocaten aan de Van Eedenstraat de hele nacht in het schijnwerpers-licht;  nu is de gevelverlichting om 23.00 uur uit.

Vanwege het milieu & natuur belang zouden alle gevelverlichtingen ’s nachts uit moeten zijn. Omdat bijvoorbeeld een nachtdier het donker nodig heeft om zijn voedsel te vinden. Als zo’n dier wordt verlicht kan hij makkelijk zelf een prooi worden! Trekvogels kunnen vooral door dit soort verlichting gedesoriënteerd raken vanwege een vertroebeld sterrenbeeld. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Het is treurig dat o.a. de volgende ‘adressen’ niet meedoen:  Dreef 48, Koningstraat 20-22 (zie Video), Teylers museum,  én spotlights onder diverse bomen bij het station! Een argument om het licht de hele nacht te laten branden is meestal dat dit nodig zou zijn voor beveiliging. Maar met bewegingssensors of neerwaarts schijnende lantaarns is die licht-zee onnodig (ook kostenbesparend).

Het kantoorpand van SWDV advocaten aan de Dreef, de hele nacht badend in het licht !

Gevelverlichting

Teylers museum; de hele nacht in de spotlights

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig reageerde Cobraspen Vastgoed-ontwikkeling wél positief op het verzoek van Milieudefensie. Het bedrijf doet bij 5 van haar panden om 23.00 uur de gevelverlichting uit. Zie ook: Nachtburgemeester-en-Cobraspen-steunen-de-actie-gevelverlichting

Resultatenlijst: Januari 2021 zijn er 38 positieve ‘reacties’ (actualisatie november ’22).  Eigenlijk brandt nu op zo’n 60 adressen de gevelverlichting in de nacht niet meer omdat de organisaties “Stichting Haarlem Lichtstad” en de “Gemeente Haarlem” meerdere adressen vertegenwoordigen:

 1. Stedelijk Gymnasium. Prinsenhof: licht in de zomertijd om 24.00 uur en ’s winters om 23.00 u uit.
 2. Provincie Noord-Holland. Gebouwen aan de Dreef en Paviljoenslaan: om 23.30 uur uitgeschakeld.
 3. FranfortSluis AdvocatenRaamsingel: gevelverlichting gaat voortaan om 23.00 uur uit.
 4. Van Lanschot Bankiers. Florapark: de ‘aanlichting’ van het kantoorpand wordt omstreeks 21.30 u uitgeschakeld! (zomertijd 22.30). De beveiligingsverlichting zal met behulp van schemerschakelaar + bewegingsmelder ook uit zijn als er geen beweging wordt gedetecteerd.
 5. Gambling Hall. Botermarkt: gevelverlichting gaat omstreeks 23.30 uur uit
 6. Flynth accountants (Cobraspen)Kennemerplein: uit in wintertijd om 23 uur, in zomertijd 24 uur.
 7. Kantoorgebouw Oosterduyn. Zenegroenkade / W-Randweg: omstreeks 23.00 uur uit (wintertijd)
 8. IQU (technologie- en marketingbedrijf). Kenaupark: had rond de kerstdagen 2011 een spectaculaire gevelverlichting (“Strobovilla”). Na een gesprek met Milieudefensie-Haarlem heeft iQU aangekondigd geen gevelverlichting meer te zullen opstellen. iQU vindt met name een goed zichtbare sterrenhemel erg belangrijk.
 9. Rabobank. Dreef: de gevelverlichting gaat d.m.v. tijdschakelaar en lichtsensor om 23.00 uur uit.
 10. Josephkerk. Jansstraat: de gevelverlichting wordt om 24.00 uur zomertijd uitgeschakeld.
 11. Napoli restaurant. Houtplein: de gevelschijnwerpers gaan tussen 22 en 23 uur uit (sluitingstijd)
 12. Blaauw advocaten. Schotersingel: de gevelverlichting gaat in de zomertijd ongeveer 24.00 uur uit.
 13. Huizenstede makelaardij. Schotersingel: de ‘gevelschijnwerpers’ doven ’s winters rond 23.30 uur.
 14. 2Contact callcenter (Cobraspen)Prins Hendrikstraat: de gevelverlichting gaat rond 23.00 u uit.
 15. Schröder danscentrum. Raamsingel: vanwege de bedrijfsvoering verlichting om 00.30 uur uit.
 16. Laus c.s. advocaten. Nieuwe Gracht: gevelverlichting om ongeveer 23.30 uur uitgeschakeld.
 17. Paterskerk. Nieuwe Groenmarkt: de gevelverlichting wordt voortaan om 24.00 uur uitgeschakeld.
 18. Stichting Haarlem Lichtstad: organiseert m.n. de gevelverlichting bij tientallen winkelpanden in de Barteljorisstraat en Zijlstraat. De meeste lampen gaan om 24.00 uur uit (tijdens de wintertijd om 23.00 uur). Er is soms overleg over diverse verlichtingsobjecten (Stadsschouwburg en Nieuwe kerk).
 19. Stadsschouwburg. Wilsonsplein: sfeervolle/energiezuinige (led) gevelverlichting om 24.00 uur uit.
 20. Hoff advocaten. Florapark: de gevelaanlichting gaat voortaan om 23.30 uur uit.
 21. Imbema (technische goederen). Mauritsstraat: uit in wintertijd om 22.30 uur, in zomertijd 23.30 u.
 22. Meijer & Sarin advocaten. Verspronckweg: licht wordt nu omstreeks middernacht uitgeschakeld.
 23. Oass advocaten.Van Eedenstraat: schijnwerpers worden keurig om 23.00 uur uitgeschakeld.
 24. La Place Dreefzicht, restaurant. Fonteinlaan: de gevelverlichting zal ’s nachts niet meer branden! “Dreefzicht” gelegen langs de Haarlemmerhout, heeft ons begin 2013 laten weten dat de gevelverlichting tussen 23.00 uur en 06.00 uur uitgeschakeld zal zijn. De beveiligingsverlichting werkt met behulp van bewegingssensoren.
 25. Gemeente Haarlem: de aanlichting van De Waag, Amsterdamse poort, Bavo- en Bakenesserkerk wordt omstreeks middernacht uitgeschakeld.
 26. Sociëteit Vereeniging. Zijlweg: sinds 2014 brandt de gevelverlichting alleen maar tijdens een ‘activiteit’ in het pand, en zal dus voortaan ’s nachts niet meer blijven branden. Dat is een groot verschil met voorheen toen de gevelverlichting elke avond+nacht brandde!
 27. Siebert & Becker advocaten (Cobraspen). Florapark: voortaan gevelverlichting om 23:00 uur uit.
 28. Cobraspen Vastgoedontwikkeling (diverse huurders). Wilhelminastraat: gaat om 23:00 uur uit.
 29. Noord-Hollands Archief. Jansstraat: de gevel- en torenverlichting brandt alleen tussen 22 en 24 u
 30. Verhuurpand Cobraspen. Prinsen Bolwerk: na herhaaldelijk gesleutel aan de ‘verlichtings-techniek’, worden de schijnwerpers rondom het pand sinds najaar 2017 om 23.00 uur gedoofd.
 31. NewStar AV & IT products (diverse huurders). Wagenweg (hoek Florapark): de schijnwerper-verlichting gaat sinds nov. 2016 omstreeks middernacht uit.
 32. Boonstra Heijmeijer Makelaars & Taxateurs. Fonteinlaan: nadat vele jaren de gevelverlichting de hele nacht brandde, worden nu de schijnwerpers in de wintertijd om 23.00 uur uitgeschakeld.
 33. Teva pharmachemie. Swensweg: Teva heeft in 2018 de omhoog-schijnende gevelverlichting compleet ontmanteld, en vervangen door straatlantaarns om het gebouw heen.
 34. Spectrum advocaten. Van Eedenstraat: na vele jaren gaat ook hier de gevelverlichting om 23 u uit
 35. Villa. Oosterhoutstraat: imposante gevelverlichting die jarenlang ’s nachts brandde is verwijderd.
 36. Berkenrode. Herenweg-Heemstede: ondernam snel na ons verzoek actie; de gevelverlichting gaat aan zodra het donker wordt en gaat nu om 23.00 uur uit!
 37. Prinsenhof-Stadhuis. m.m.v. Stichting Haarlem Lichtstad gaan de 6 grondspots langs de achterkant van het stadhuis om 23.00 uur uit. Ook de onnatuurlijke spotlight verlichting onder de mooie Treurbeuk wordt dan gedoofd!
 38. Kantoorpand Handelsbanken. Kenaupark 2: geen nachtelijke gevelverlichting meer.
 39. Vinites wijnimporteur. Kenaupark 4: liet aan Milieudefensie-Haarlem weten dat:  “wij gaan kijken naar een milieu vriendelijke(re) manier van verlichten en binnenkort zal de elektricien aan de slag gaan met de gevelverlichting”. ….Najaar 22 is geregeld dat de schijnwerpers om 22.30 uur uitgeschakeld worden! Verder zijn er verschillende bewegingsmelders geïnstalleerd.
 40. Kantoorpand Nijenhove. hoek Wagenweg – Westelijke Randweg: verhuurder heeft toegezegd dat najaar ’22 de gevelverlichting wordt aangepast met bewegingsschakelaars.
 41. Het ’s nachts fel verlichte pand van wijnimporteur Vinites aan het Kenaupark is sinds najaar 2022 verleden tijd