Selecteer een pagina

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van Milieudefensie-Haarlem op 20 oktober reikte nacht-burgemeester Dolly Bellefleur, samen met afdelingsvoorzitter Henk Verboon, een onderscheiding uit aan directeur Luigi Prins van COBRASPEN Vastgoed-ontwikkeling. Die kreeg de onderscheiding in het kader van de actie “Gevelverlichting Uit!”. De actie heeft tot doel dat OMHOOG-schijnende gevelverlichtingen ’s nachts niet meer branden. Wel 30 pand-‘beheerders’ (zie lijst) gaven gehoor aan deze actie, waarbij Cobraspen met 4 gebouwen waar de gevelverlichting voortaan om 23.00 uur wordt uitgeschakeld, de beste bijdrage leverde!  De onderscheiding bestaat uit een huldetekst met nachtfoto van de Randstad, gemaakt door André Kuipers vanuit ruimtevaartuig ISS.

Nachtfoto van André Kuipers op ongeveer 400 km hoogte vanuit ruimtevaartuig ISS van het gebied Amsterdam, Haarlem, Leiden

Op de foto van André Kuipers is pijnlijk duidelijk te zien hoe weinig nachtelijk duister er in de Randstad nog over is. Naast de lichthinder voor mensen en flora wordt vooral het nachtelijk dieren-leven hierdoor ernstig verstoord. Veel dieren, zoals (trek en roof) vogels, nachtvlinders, vleermuizen, uilen, egels, vossen, zijn ’s nachts actief en hebben het duister nodig voor hun levenswijze.

Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar liet in een presentatie ook zien dat er in steden weinig meer te zien is van de nachtelijke sterrenhemel. Wie in Nederland de Melkweg wil zien moet naar de Waddeneilanden of Zeeland. De gevelverlichtingen zijn hierbij grote boosdoeners omdat ze omhoog schijnen en een groot deel van het licht onbenut de nachtelijke hemel bestraald. Daarnaast is het ook een vorm van energieverspilling en levert het dus via verbranding van fossiele brandstoffen ook een ongewenste bijdrage aan de luchtvervuiling.

Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar over de lichtvervuiling

Ruim 3 jaar geleden bleek na enkele nachtelijke inspectietochten in vooral Haarlem centrum en zuidwest, dat veel panden door omhoog schijnende gevelverlichting ’s nachts overdadig verlicht zijn. Daarom schreef Milieudefensie dik 40 bedrijven en instellingen aan met een beargumenteerd verzoek die gevelverlichting om middernacht (wintertijd om 23.00 uur) uit te schakelen. Zie ook video-filmpje.

Nachtburgemeester Dolly Bellefleur: ,,ADHD is mijn advies. Alle Dagen Helemaal Donker.”

Oktober 2014 zijn er 30 positieve reacties;  (eigenlijk brandt nu op zo’n 50 adressen de gevelverlichting in de nacht niet meer omdat de organisaties “Stichting Haarlem Lichtstad” en de “Gemeente Haarlem” meerdere adressen vertegenwoordigen).

 1. Stedelijk Gymnasium. Prinsenhof: licht in de zomertijd om 24.00 uur en ’s winters om 23.00 u uit.
 2. Provincie Noord-Holland. Gebouwen aan de Paviljoenslaan en Dreef: om 23.30 uur uitgeschakeld.
 3. LAM ERA makelaars. Raamsingel: gevelverlichting gaat voortaan om 23.00 uur uit.
 4. Van Lanschot Bankiers. Florapark: de ‘aanlichting’ van het kantoorpand wordt omstreeks 21.30 u uitgeschakeld! (zomertijd 22.30). De beveiligingsverlichting zal met behulp van schemerschakelaar + bewegingsmelder ook uit zijn als er geen beweging wordt gedetecteerd.
 5. Gambling Hall. Botermarkt: gevelverlichting gaat omstreeks 23.30 uur uit
 6. Flynth accountants (Cobraspen). Kennemerplein: uit in wintertijd om 23 uur, in zomertijd 24 uur.
 7. Kantoorgebouw Oosterduyn. Zenegroenkade / W-Randweg:  om 23.15 uur uit (wintertijd)
 8. IQU (technologie- en marketingbedrijf). Kenaupark: had rond de kerstdagen 2011 een spectaculaire gevelverlichting (“Strobovilla”). Na een gesprek met Milieudefensie-Haarlem heeft iQU aangekondigd geen gevelverlichting meer te zullen opstellen. iQU vindt met name een goed zichtbare sterrenhemel erg belangrijk.
 9. Rabobank. Dreef: de gevelverlichting gaat d.m.v. tijdschakelaar en lichtsensor om 23.00 uur uit.
 10. Köster advocaten. Dreef: heeft de uitschakeltijd van de schijnwerpers vervroegd naar 23.45 uur.
 11. Josephkerk. Jansstraat: de gevelverlichting wordt om 24.00 uur zomertijd uitgeschakeld.
 12. Napoli restaurant. Houtplein: de gevelschijnwerpers gaan tussen 22 en 23 uur uit (sluitingstijd)
 13. Blaauw advocaten. Schotersingel: de gevelverlichting gaat in de zomertijd even na 24.00 uur uit.
 14. Huizenstede makelaardij. Schotersingel: de ‘gevelschijnwerpers’ doven ’s winters rond 23.30 uur.
 15. 2Contact callcenter (Cobraspen)Prins Hendrikstraat: de gevelverlichting gaat rond 23.00 u uit.
 16. Schröder danscentrum. Raamsingel: vanwege de bedrijfsvoering verlichting om 00.30 uur uit.
 17. Laus c.s. advocaten. Nieuwe Gracht: gevelverlichting om ongeveer 23.30 uur uitgeschakeld.
 18. Paterskerk. Nieuwe Groenmarkt: de gevelverlichting wordt voortaan om 24.00 uur uitgeschakeld.
 19. Stichting Haarlem Lichtstad: organiseert m.n. de gevelverlichting bij tientallen winkelpanden in de Barteljorisstraat en Zijlstraat. Bijna alle lampen gaan om 24.00 uur uit (tijdens de wintertijd om 23.00 uur). Er is soms overleg over diverse verlichtingsobjecten (Stadsschouwburg en Nieuwe kerk).
 20. Stadsschouwburg. Wilsonsplein: sfeervolle/energiezuinige (led) gevelverlichting om 24.00 uur uit.
 21. Hoff advocaten. Florapark: de gevelaanlichting gaat voortaan om 23.30 uur uit.
 22. Imbema (technische goederen). Mauritsstraat: uit in wintertijd om 22.30 uur, in zomertijd 23.30 u.
 23. Meijer & Sarin advocaten. Verspronckweg: licht wordt nu omstreeks middernacht uitgeschakeld.
 24. JRS makelaars.Van Eedenstraat: schijnwerpers worden nu keurig om 23.00 uur uitgeschakeld.
 25. La Place Dreefzicht, restaurant. Fonteinlaan: de gevelverlichting zal ’s nachts niet meer branden! “Dreefzicht” gelegen langs de Haarlemmerhout, heeft ons begin 2013 laten weten dat de gevelverlichting tussen 23.00 uur en 06.00 uur uitgeschakeld zal zijn. De beveiligingsverlichting werkt met behulp van bewegingssensoren.
 26. De Gemeente Haarlem: die er inmiddels voor zorgt dat de aanlichting van De Waag, Amsterdamse poort, Bavo-kerk en molen De Adriaan om middernacht uitgeschakeld wordt (maar helaas die aan de achterkant van ’t Stadhuis, de Bakenesserkerk, en onder bomen op de Botermarkt en in de Prinsenhoftuin, nog tot in de nacht laat branden!), heeft op ons verzoek eind 2013 met Connexxion geregeld, dat de spotlights onder boompjes op het Stationsbusplein,niet meer de hele nacht blijven branden maar tegen 01.00 uur gedoofd worden. Ondanks dat dit Led-verlichting betreft vindt Milieudefensie dit niet meer dan logisch omdat er op dat busplein meer dan voldoende openbare verlichting is. Bovendien is omhoogschijnende verlichting onder bomen ook niet bepaald natuurvriendelijk.- Helaas blundert de gemeente sinds 2014 met de technische realisatie hiervan!
 27. Sociëteit Vereeniging. Zijlweg: sinds 2014 brandt de gevelverlichting alleen maar tijdens een ‘activiteit’ in het pand, en zal dus voortaan bij menselijke afwezigheid ’s nachts niet meer blijven branden. Dat is een groot verschil met voorheen toen de gevelverlichting elke avond+nacht brandde!
 28. Siebert & Becker advocaten (Cobraspen). Florapark: voortaan gevelverlichting om 23:00 uur uit.
 29. Cobraspen Vastgoedontwikkeling (diverse huurders). Wilhelminastraat: gaat om 23:00 uur uit.
 30. Noord-Hollands Archief. Jansstraat: de gevel- en torenverlichting brandt alleen tussen 22 en 24 u

Pand van Cobraspen, Wilhelminastraat 43a : De gevelverlichting gaat om 23.00 uur uit

Cobraspen Vastgoedontwikkeling (met medewerking van haar huurders) kreeg de onderscheiding uitgereikt omdat op verzoek van MdH omstreeks 23.00 uur de gevelverlichting wordt uitgeschakeld van de panden:  Kennemerplein 20, Prins Hendrikstraat 1, Florapark 7 en Wilhelminastraat 43a 

Daartegenover staan degenen die negatief of niet reageerden, zoals:  Boonstra Heijmeijer makelaars op Fonteinlaan 7, Teva Pharmachemie aan Swensweg 5, Vereniging van Eigenaars van Koningstraat 20-22  (juli 2014 vond daar een vervolgactie plaats: Bekijk een filmpje van die nachtactie ),  en SWDV advocaten op Dreef 48, die de schijnwerpers voor beveiliging nodig vinden. Volgens Milieudefensie kan dan beter omlaag gerichte (doelmatiger/zuiniger) i.p.v. omhoogschijnende verlichting toegepast worden. Door toepassing van een combinatie van schemerschakelaar en bewegingsmelder is het ook niet nodig dat deze beveiligings-verlichting de hele nacht brandt! (zie de lijst voor enkele voorbeelden)

Het pand van SWDV advocaten, Dreef 48 : De hele nacht in het licht badend !