Selecteer een pagina

Leden van Milieudefensie-Haarlem en Extinction Rebellion demonstreerden afgelopen zaterdag voor de ingang van de semi-open Haarlemse kunstijsbaan vanwege de opening van een zomerse schaatsbaan! Met de spandoekslogan “IJsbaan ’s zomers open, dat is bezopen”, lieten de actievoerders aan de schaatssporters en ‘ijsbaanvertegenwoordigers’ weten dat nu luxueus, energieverspillend en extra CO2 uitstotend schaatsvertier in deze tijd van energiebesparing en klimaatverandering, echt niet meer kan.

Met grote verbazing lazen we 3 weken eerder in het Haarlems Dagblad, dat er vanaf 11 juli gedurende 8 weken, in het midden van de buitenbaan een ijsvloer beschikbaar is. Via de rubriek “Lezers schrijven” van de krant gaven wij al een reactie ( Zie hier de ‘ijsbaan brief’ in Haarlems Dagblad ). Aanleiding om in de Haarlemse buitenlucht te kunnen schaatsen was het coronavirus waardoor er niét in gesloten ijsbaan-accommodaties geschaatst mocht worden.

Op deze foto is duidelijk de open structuur van het Haarlemse ijsbaancomplex te zien. De ovale 400 meterbaan is overkapt, en daar middenin is een ijsvloer van 30 x 60 meter apart met een tentconstructie overdekt. Vanaf de zijkanten is de buitenlucht vrij toegankelijk.

Terwijl Milieudefensie flyers aan de ijsbaanbezoekers uitdeelde voerden we ook een gesprek met ijsbaandirecteur Rob Kleefman. Hij gaf aan begrip te hebben voor de actie maar bleef achter zijn besluit staan, ondanks dat er inmiddels tóch wel binnen-ijsbanen zoals Alkmaar en Den Haag geopend zijn. Want 1 juli werden de coronabeperkingen voor alle ijsbanen opgeheven. IJsbaan-Haarlem neemt dus niet de maatschappelijke morele verantwoordelijkheid om ’s zomers geen energie te verspillen en geeft dus ook een zeer slecht voorbeeld aan de burgers die allerlei investeringen en gedragsverande-ring moeten doen om wat energie en CO2 te besparen. De ijsbaandirecteur liet in het HD van 20 juni noteren dat de ‘opbouw van het ijs’ pas over 2 weken gaat beginnen, dus hij had na het bekend worden dat de binnen-ijsbanen weer open mogen, zijn zomerijsbaan nog gemakkelijk kunnen schrappen.

Ook blijkt het nog maar zeer de vraag of het werkelijk een eenmalige opening is, zoals eerst werd aangekondigd. De heer Kleefman wilde dit namelijk niet bevestigen. De actievoerders vrezen dat corona alleen maar een smoes is om met een jaarlijkse zomerijsbaan te beginnen. Wel werd toegezegd om na de zomer bekend te maken hoeveel elektriciteit dit heeft gekost.

In de milieuvergunning van de ijsbaan staat dat er elk jaar betere milieuprestaties moeten worden geleverd, daarmee is de zomerijsbaan dus in strijd. En het is in deze tijd met een klimaatcrisis eigenlijk al raar dat al vele jaren de Haarlemse ijsbaan al in september, vaak bij temperaturen van + 20 graden opengaat; waarom niet een week of 3 geduld en in de koelere herfstvakantie openen!….De gemeente Haarlem heeft de klimaat-noodtoestand uitgeroepen en wil 50%  CO2 besparen in 2030;                          dus maak er werk van!