Selecteer een pagina

Op vrijdag 12 april blokkeerden Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen met steun van Milieudefensie en Grootouders voor het klimaat, de N205 voor het provinciehuis. De actievoerders eisten dat de provincie Noord-Holland snel de meest vervuilende kooksgasfabrieken van Tata-Steel laat sluiten.  Streekomroep ‘Haarlem105’ maakte een mooie reportage met VIDEO-FILMPJE (klik hier) over de blokkade-actie.

De provincie is verantwoordelijk voor de handhaving omdat zij de vergunning en voorwaarden voor die fabrieken verleend, en kan die dus ook intrekken. Provinciaal gedeputeerde Jeroen Olthof sprak eerder al met actievoerders en zei dat hij een vergunning niet zomaar kan intrekken. Daarom werd de actie uitgevoerd voor het  provinciekantoor. Milieudefensie-Haarlem deed ook mee met een gezelschap want Haarlem ligt klem tussen giftig Tata en Schiphol-klm.  Haarlem-noord en Schalkwijk liggen maar ongeveer 6 km van die vervuilende bedrijven.

Het gaat om 2 zwaar vervuilende fabrieken op het Tata terrein. Deze kooksgasfabrieken – waarin kolen tot kooks worden verwerkt – zijn namelijk sterk verouderd en hadden allang gesloten moeten worden. Ze lekken aan alle kanten en stoten vrijwel dagelijks gifwolken uit. Mensen die in de omgeving wonen, leven daardoor aantoonbaar korter en in slechtere gezondheid.  Een expertgroep, onder leiding van hoogleraar Marcel Levi, adviseerde onlangs de fabriek zo snel mogelijk te sluiten in verband met de gezondheidsrisico’s.

Bovendien is het stoken van kolen sowieso heel slecht voor de biodiversiteit en het klimaat en worden bij de kolenwinning in o.a. Colombia regelmatig mensenrechten geschonden. De kooksgasfabrieken van Tata Steel zorgen in de regio voor de meeste overlast en vervuiling, en daarom moeten die zo snel mogelijk dicht. De kooksgasfabrieken voldoen al jaren niet meer aan de (vergunnings) eisen – maar de overheid komt niet in actie en stelt de belangen van Tata Steel boven die van burgers.

Weliswaar onderzoekt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de mogelijkheden voor sluiting. Volgens de verduurzamingsplannen van de staalfabriek bij IJmuiden gaat Kooksgasfabriek 2 uiterlijk in 2029 dicht. Eerdere sluiting is niet uitgesloten, maar maakt deel uit van maatwerkafspraken met de rijksoverheid. Die wil in ruil voor vergroening fors meebetalen.  De wegblokkade-actie begon vrijdagmiddag om 1 uur en duurde tot zaterdagmorgen dik 7 uur; 18 uur bezetting! Maar als het nodig is wordt zoiets herhaald.

Zing, en bouw mee aan een schone toekomst: Zie en luister Hier.