Selecteer een pagina
Vrijdagmiddag 2 oktober stond het ‘Trojaanse TTIPpaard’ een paar uur op het Haarlemse centrum-plein. Toen moest-ie wegwezen want wat er uit dat paard dreigt te komen, willen we toch niet ?! We dreigen opgescheept te worden met het Transatlantisch investerings- en handelsverdrag, waar milieubehoud, dierenwelzijn, voedselveiligheid en sociale bescherming, de dupe van zijn. Het TTIP verdrag plaatst economische belangen en grote bedrijven boven de gewone mensen want winst is het hoogste doel van de multinationals.

Het omstreden handelsverdrag TTIP is volgens Milieudefensie, FNV, politieke partijen en andere critici een paard van Troje. Onder het mom van meer export en banen dreigen juist de werkgelegenheid, zorg, milieubescherming en dierenwelzijn opgeofferd te worden. Want grote multinationals vinden belangrijke wetten daarover een ‘handelsbelemmering’.

Mede dankzij het mooie najaarsweer trok de actie van Milieudefensie veel aandacht. De terrassen op de Grote Markt zaten vol en door de toepasselijke muziekklanken van het orkest ‘Huiskamergeluk’ kreeg ’t ‘Trojaanse paard’ veel aandacht: zie videofilmpje (met dank aan: 023TVonline/Haarlem 105)

Met TTIP wordt eigenlijk de democratie uitgeschakeld doordat een bedrijf dat meent schade te ondervinden van wetgeving, het recht krijgt hiervoor een regering aan te klagen. TTIP dient slechts de belangen van de grootste bedrijven in de wereld, ten koste van mens, dier en milieu. Op 10 september nam de gemeenteraad de motie “Haarlem TTIP-vrij” aan. De Raad roept het College van B&W op om bij de regering aan te dringen op afwijzing van TTIP. De verantwoordelijk wethouder onderstreepte dat vrijdag nog even in haar toespraakje.

De landelijke demonstratie tegen het TTIP-verdrag is op zaterdag 10 oktober om 13.00 uur vanaf het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.