Selecteer een pagina

De Haarlemse PLUS supermarkt aan de Rijksstraatweg is onlangs door Milieudefensie-Haarlem in het zonnetje gezet. De winkel is onderscheiden met een EKO- én Fairtrade-Award omdat zij van alle Noord-Hollandse supermarkten de meeste biologische- en fair-trade producten in de winkelschappen heeft liggen. Het Haarlemse PLUS-filiaal scoorde met 493 EKO- en 133 Fairtrade producten het beste in Noord-Holland. Landelijk kwam zij daarmee op een 17de resp. 18de plaats. 

Het landelijk aantal producten met het EKO-keurmerk dat bij reguliere supermarkten in de schappen ligt, lag met een gemiddelde van 155 producten dit jaar tien procent hoger dan vorig jaar. Het Fairtrade aanbod steeg zelfs met twintig procent naar gemiddeld 41 producten. “Het is goed om te zien dat ondanks de crisis, het biologische en Fairtrade aanbod blijft groeien.” Het best scorende supermarktfiliaal was een Plus in Amersfoort met maar liefst 1215 EKO-producten. Op fairtrade gebied won een C1000 in Wageningen met 228 producten. De tweede plaats van Noord-Holland werd behaald door de Albert Heijn winkel in de Haarlemse Mentonpassage met 380 EKO-producten. En de Jumbo supermarkt aan de Engelenburg werd hier tweede met 104 Fairtrade producten.

Milieudefensie stopt na zestien jaar met de landelijke EKO-tellingen. Biologisch is niet langer een marginaal aanbod voor speciaalzaken maar heeft zijn weg gevonden naar de schappen van alle supermarkten. De EKO-tellingen hebben daarmee hun functie van ‘breekijzer’ wel voltooid. Milieudefensie startte in 1998 met de EKO-tellingen, om het aanbod van biologische producten in reguliere supermarkten te stimuleren. Dat jaar werden er nog maar gemiddeld 6 EKO-producten geteld. Enkele lokale afdelingen van Milieudefensie waaronder Haarlem hebben laten weten op plaatselijk niveau door te willen gaan met de tellingen.