Donderdagmorgen 12 september werden middels een cheque 15.127 handtekeningen aan Intratuin Haarlem-Cruquius overhandigd. Enkele tientallen lokale afdelingen van Milieudefensie verzamelden de handtekeningen voor hun oproep aan Intratuin, om producten die bijdragen aan de buitensporige bijensterfte uit de schappen te halen. Naast Milieudefensie-Haarlem, werden ook door de Milieudefensie afdelingen Arnhem, Delft, Lelystad en Utrecht cheques aan Intratuin filialen aangeboden. ’s Middags werden gezamenlijk de echte handtekeningen overhandigd aan de directie op het hoofdkantoor van de tuincentrumketen in Woerden.
De oproep betreft producten waar een nieuwe generatie gifstoffen in zit, waaronder de zenuwgif-soort neonicotinoïden. Wetenschappers zien in dit gif een belangrijke oorzaak achter de massale sterfte van honingbijen, wilde bijen en hommels. De bijensterfte is een groot probleem omdat bijen ontzettend nuttige insecten zijn. Doordat ze meer dan 70% van belangrijke landbouwgewassen zoals groente en fruit bestuiven spelen ze een belangrijke rol in onze voedselproductie. We kunnen niet zonder de Bij. Honderd plantensoorten leveren nagenoeg al het voedsel in de wereld en zeventig daarvan zijn afhankelijk van bijen, aldus het milieubureau UNEP van de Verenigde Naties. Ze zijn dus niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem (bloemen, planten, bomen) maar ook voor ons voedsel.
Tuincentra verkopen veel bestrijdingsmiddelen tegen onder andere emelten, luizen, mieren en voor gazon- en fruitboombescherming. Het meest gebruikte middel dat als actieve stof op de verpakking van de producten vermeld staat is: Imidacloprid. Andere boosdoeners zijn; Thiamethoxam, Clothianidine, Fipronil en Deltamethrin (o.a. merken Bayer, HG, Syngenta). Die nieuwe generatie pesticide-middelen blijkt echter in belangrijke mate bij te dragen aan de massale bijensterfte. Het is deze eeuw een wereldwijd probleem geworden. In Nederland overleeft jaarlijks rond de 30% van alle bijenvolken de winter niet (normaal is het slechts 8 á 10%)!
Vaak is het niet nodig om plaaginsecten met insecticide bestrijdingsmiddelen te bestrijden, én er komen steeds meer milieu- en bij-vriendelijke middelen en methoden beschikbaar (o.a. ECOstyle).
Eigenlijk zijn er 16.302 handtekeningen opgehaald, maar bijna 1200 handtekeningen die Md-Haarlem ophaalde waren een oproep aan alle Tuincentra, en dus niet speciaal aan Intratuin. De Haarlemse afdeling van Milieudefensie deelde bij de vestiging in Cruquius gifvrij bloemenzaad uit aan het publiek, en kreeg de filiaalchef, de Dhr. A van Dijk te spreken. Milieudefensie verzocht hem om ook, als het hoofdkantoor zou weigeren de bijengiffen uit het assortiment te halen, ze dan toch in zijn vestiging niet meer te verkopen. Hij gaf aan daartoe vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid toe bereid te zijn als de situatie inderdaad zo ernstig is als de activisten stellen.
De Directie van Intratuin bleek voorlopig niet bereid om de schadelijke producten uit de schappen te halen (ondanks dat er alternatieven zijn), maar wil binnen de brancheorganisatie de zorgen aankaarten. Milieudefensie is teleurgesteld dat Intratuin niet meteen meer wil doen en zal er dus bij het tuincentrum op blijven aandringen om de giftige producten uit de handel te halen.