Selecteer een pagina

Samen met Greenpeace ‘luidde’ Milieudefensie Haarlem op zaterdag 1 december de noodklok van de Sint-Bavokerk op de Grote Markt.

2 Minuten lang werd de noodklok van de Grote Bavo geluid, van 2 voor twaalf tot twaalf uur. Dit is de grootste en zwaarste klok van de Bavo. Het was letterlijk de noodklok voor het klimaat.
Dat gebeurde op 347 plekken in Nederland (277 kerken, 42 carillons, 5 gemeenten en 23 overige deelnemers zoals moskee├źn), aan de vooravond van de ‘KlimaatTop’ in Polen. Een compilatie van de beelden hiervan worden naar minister Wiebes gestuurd en naar de overige delegaties aan de Top.

Op de Grote Markt verzamelden zich vele jonge en oudere mensen, die deze oproep ondersteunen. Behalve sympathisanten van Milieudefensie en Greenpeace waren er ook 4 leden van de gemeenteraad. Robbert Berkhout van GroenLinks, die in januari wethouder duurzaamheid wordt, trok in de Bavo aan het touw van de grote klok. Daarmee luidde hij zelf de zware klus in die hem wacht om Haarlem in 2030 klimaatneutraal te laten zijn. Klik hier voor een videofilmpje.

De deelnemers hadden spandoeken meegenomen en klokken die op 2 minuten voor 12 stonden, om aan te geven dat er geen tijd meer te verliezen valt om nog iets te redden van de klimaatopwarming.