Selecteer een pagina

” Het parkeerreferendum gaat ook over het klimaat”

De Haarlemse Klimaatcoalitie*) adviseert voor het referendum te stemmen

De uitbreiding van het betaald parkeren in Haarlem heeft nogal wat tegenstand opgeroepen. Maar zonder maatregelen groeit het aantal auto’s in de woonwijken alleen maar. Sinds 2000 is het aantal personenauto’s gestegen van 54000 naar 64000. Dat leidt tot volgeparkeerde stoepen en auto’s op straathoeken en zelfs in grasperken.

Dat kan zo niet doorgaan, ook niet vanwege de klimaatproblemen. Zeg maar rustig: de komende klimaatramp.

Al die auto’s veroorzaken broeikasgassen. Dat moet minder. Ook daarom moet het aantal juist afnemen in plaats van groeien. En één van de manieren om dat te bereiken is het betaald parkeren. De tweede en derde auto worden daardoor ontmoedigd, want daarvoor geldt een hoger tarief.

Het verkeer is een hele grote uitstoter: een kwart van alle CO2 komt uit het verkeer.

Elektrisch rijden lost niets op. De overheid maakt veel propaganda voor elektrisch rijden. Maar dat lost niets op. De stoepen worden er niet minder vol van, de files niet minder en ze stoten ook niet minder broeikasgassen uit. Elektriciteit is namelijk helemaal niet schoon en de productie van een E-auto is vele malen belastender voor het milieu dan van een fossiele wagen.

Wie een leefbare wereld wil achterlaten voor de komende generaties stemt voor de uitbreiding van het betaalde parkeren. Of doet het voor het vrijmaken van de stoepen, zodat kinderen, rolstoelers, kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn nu niet meer de rijweg op hoeven. Zoals op de foto hieronder. De openbare ruimte is niet alleen bedoeld om er auto’s op te zetten.

Hoe dan vervoeren?

Het openbaar vervoer is niet goed genoeg. Te weinig buslijnen, te lange wachttijden en vaak al ‘s avonds geen bus meer. Daar heeft de overheid in het verleden veel steken laten vallen. Dat moet stukken beter. De gemeente belooft dat, maar dat moeten we wel goed in de gaten houden.

Gelukkig is de elektrische fiets vaak een uitkomst. Die gebruikt zo weinig energie, dat je de CO2 kunt verwaarlozen.

*) De Haarlemse Klimaatcoalitie is een platform van de volgende vijf organisaties: Grootouders voor het Klimaat, Extinction Rebellion, Milieudefensie Haarlem, FNV en Stedeband Haarlem-Mutare. Zij werken samen aan een krachtiger klimaatbeleid van de gemeente Haarlem.

Zo’n situatie in het Ramplaankwartier wil je niet

Het Ramplaankwartier is een relatief ruime en groene wijk. Het parkeren is er nog gratis. Dat leidt tot onhoudbare situaties, zoals deze. Niet alleen staan de auto’s veel te dicht op de straathoek, ook de hele stoep staat zo volgeparkeerd dat je er niet meer langs kunt. Wat het nog erger maakt is dat bij de rode pijl een basisschool is. Hoe moeten de kinderen daar komen? Deze foto is gemaakt op vrijdagmiddag om half twee. Over een half uur gaat de school uit…..

Maar dat is nog niet alles. Nog een stukje verder is een verzorgingshuis waar vaak mensen met rolstoelen en rollators moeten zijn. Hoe moeten die hier langs?

Met de uitbreiding van het betaald parkeren kan dit niet meer voorkomen. Op foutparkeren wordt dan gehandhaafd.