Selecteer een pagina

We hebben een landelijke primeur met de Haarlemse klimaatcoalitie.

Op 16 februari lanceerden we de Haarlemse Groene Kieswijzer. Deze gaat de kiezer helpen om bij de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart de groenste partij te kiezen.

Hij is te vinden op: haarlem.kiesklimaat.nl

Deze kieswijzer is op 3 manieren bijzonder:

  • Hij is helemaal gericht op hulp bij het kiezen van de groenste partij
  • Hij is niet gebaseerd op verkiezingsprogramma’s, maar op daadwerkelijk stemgedrag in de afgelopen periode
  • De gebruiker/kiezer geeft zelf aan welke onderwerpen hij belangrijk vindt voor het klimaat

Iedereen weet wel dat verkiezingsprogramma’s grabbeltonnen zijn waar de partijen allemaal mooie dingen beloven die ze later niet waar maken. Toch zijn alle kieshulpen gebaseerd op deze loze verkiezingsbeloftes. Maar de Haarlemse Groene Kieswijzer doet dat anders. We hebben als klimaatcoalitie gekeken naar moties van de afgelopen 4 jaar. Daar kun je aan zien waar de partijen echt voor gestaan hebben. Ze moeten voor of tegen stemmen (blanco stemmen kan niet in de gemeenteraad), dus steeds met de billen bloot voor wat ze werkelijk doen.

Van de honderden moties hebben we die eruit gefilterd welke over klimaat, ecologie of duurzaamheid gingen. Dat waren er ongeveer 50.

Die hebben we geclusterd in 24 stellingen en het stemgedrag van de partijen erbij gezocht. Het resultaat zit nu in de nieuwe kieswijzer. De 24 stellingen zijn allemaal op te roepen, inclusief de uitgebrachte stemmen. De gebruiker van de kieswijzer kan van elke motie aangeven of hij die een positieve, negatieve bijdrage vindt geven aan de groene doelen. Men kan ook een motie overslaan. Wij als makers van de kieswijzer bepalen dus niet wat groen is en wat niet, maar de gebruiker zelf. Wie een motie extra belangrijk vindt kan dat aangeven, die gaat dan dubbel tellen in de eindscore.

Na de 24e motie volgt de score. Er komt niet één partij als beste boven, want dat hangt af van de keuzes die men gemaakt heeft bij elke stelling. En de uitslag kan heel verrassend zijn.

We hopen met deze kieswijzer een bijdrage te leveren aan een groenere gemeenteraad. Ook hopen we hiermee te bereiken dat de verkiezingsprogramma’s in de toekomst wat realistischer worden. Het is soms ronduit stuitend wat partijen allemaal durven te beloven.

De Haarlemse klimaatcoalitie bestaat uit Milieudefensie Haarlem, Extinction Rebellion, Grootouders voor het klimaat, FNV afd Haarlem en de stichting Stedenband Haarlem-Mutare. Voor deze kieswijzer is nauw samengewerkt met het landelijke burgerplatform.nu.  Dat heeft de website ontwikkeld. Ook Amsterdam en Arnhem komen met groene kieswijzers via dit platform.

Wij maakten deze video over het Haarlemse klimaatbeleid: