Selecteer een pagina

Op 10 juni werd de raads-motie over het zomerschaatsen besproken in de commissie Bestuur van de gemeente.
Met als ontluisterende ontknoping dat GroenLinks 180 graden van mening veranderde en ineens geen actie van het college meer wil tegen het zomerschaatsen. De deur naar jaarrond schaatsen staat nu open.

Deze motie, die al in september 2020 is ingediend, eist van het college om “Alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de ijsbaan een volgend jaar weer kan besluiten zomerijs te gaan maken”. Het college beweerde steeds geen middelen te hebben om de ijsbaan te dwingen. Want dat is een zelfstandig bedrijf dat geen subsidie ontvangt van de gemeente, zo was het verhaal steeds. Men is een kopje thee gaan drinken met de ijsbaandirectie en kreeg een uiterst vaag antwoord op het verzoek het zomerschaatsen te stoppen.
Dat het college zich hiermee in de maling heeft laten nemen werd pijnlijk duidelijk toen dit voorjaar bleek dat de ijsbaan opnieuw 7 weken buiten het schaatsseizoen open bleef voor een kunstschaatscursus in de eerste week van mei. Opnieuw ging dus 7 weken lang 20 ton CO2 de lucht in voor één weekje cursus. De vage toezegging van de ijsbaan bleek dus niets waard.

Haarlem subsidieert KSVH. En kan dus eisen dat het zomerschaatsen stopt.

Milieudefensie had intussen uitgezocht dat de gemeente heel makkelijk het zomerschaatsen kan stoppen omdat men wèl subsidie geeft aan KSVH, de Haarlemse KunstSchaatsVereniging.  KSVH is de eigenlijke organisator van het zomerschaatsen en kan dus heel makkelijk worden gedwongen daarmee te stoppen. Dat vertelden wij tijdens inspraak bij de commissie van 10 juni.

Toen bleek wie je echte groene vrienden zijn. Alle rechtse partijen, inclusief D66 en CDA, vonden altijd al dat er niks mis was met het zomerschaatsen. Van deze partijen zijn we wel gewend dat het klimaat ze weinig kan schelen. Maar ook GroenLinks voegde zich ineens bij deze groep. Ook die partij vond het weliswaar verkeerd om in de zomer ijs te maken, maar niet nodig KSVH te dwingen om ermee te stoppen. Daarvoor hadden ze de smoes dat de ijsbaan zonnepanelen op zijn dak zou gaan zetten, zodat het eigenlijk niet zo erg was. Een draai van 180 graden.
Alleen de PvdA, SP, Aktiepartij en ChistenUnie bleven bij hun standpunt: geen zomerschaatsen.

Het zonnepanelen argument, dat niet alleen door GroenLinks, maar ook door de CDA wethouder Rog werd ingezet, is onzinnig. Om te beginnen is er nog helemaal niets bekend van enig concreet plan voor panelen op het ijsbaandak. Men zuigt dit nu gewoon uit de duim als gelegenheidsargument.
Maar al was er wel een concreet plan, dan nog is het onzinnig. Alle (platte) daken in Haarlem moeten zonnepanelen krijgen om de stroomvoorziening te vergroenen. Zo staat het in de RES, de Regionale Energie Strategie, die de GroenLinks wethouder zelf met veel bombarie heeft gepresenteerd. Ook de ijsbaan moet daaraan meedoen. Als alle bedrijven en particulieren de opgewekte stroom zelf gaan verspillen aan overbodige speeltjes zoals het zomerschaatsen dan wordt de stroom in Haarlem niet groener. Die stroom moet het elektriciteitsnet in, niet ter plekke worden verprutst.

De deur staat nu open voor jaarrond schaatsen.

Er loopt wel nog steeds een beroep van Milieudefensie bij de rechter over de vraag of de vergunning het zomerschaatsen toestaat. Het laatste woord is dus nog niet gezegd.
En op 1 juni hebben wij een WOB verzoek ingediend om alle informatie te krijgen over subsidies aan ijsbaan en KSV.H Uiterlijk 28 juni moet de gemeente met die gegevens komen. Wellicht geeft dat nog nieuwe inzichten als niet alles wordt weggelakt.

En misschien verandert er wel iets met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Misschien komt er wel een echte groene partij in de raad.